Yleinen

Aurinkopaneelit mökille? Mitä on hyvä tietää etukäteen

4.6.2021, joni.nyman

Johdanto

Miltä kuulostaisi sähköverkon ulottumattomissa oleva, täysillä omakotitalon mukavuuksilla varustettu loma-asunto? Tai saunajuomia varten kylmänä oleva jääkaappi sähköttömällä rantasaunalla? Pienelläkin investoinnilla saat mökille jo tärkeimmät mukavuudet. Tässä vinkkejä, jotka on hyvä tietää jo aurinkopaneeleita harkittaessa.
Viime vuosien aikana kehittyneet aurinkosähköjärjestelmät ovat tuoneet mukanaan valtavat mahdollisuudet myös kesäasuntojen sähköistämiseen ja entistä mukavampaan loman viettoon. Aurinkoenergiaa pystytään hyödyntämään monipuolisesti. Järjestelmien rajaton muokattavuus mahdollistaa käytännössä lähes minkälaiset toteutukset tahansa, halusitpa sitten saada puuliiteriin valot tai varaston puolelle pistorasiat akkukoneiden latureita varten tai vaikkapa sähköauton lataukseen. Entä miten rentouttavaa onkaan etätöiden teko kesäasunnolla, kun siellä on tarvittavat välineet ja mukavuudet. Kaikki hoituu pelkästään aurinkoenergian voimalla.

Varmistathan turvallisuuden

Aurinkosähköjärjestelmä rakentuu yksinkertaisimmillaan aurinkopaneelista, lataussäätimestä, akusta ja näiden kaapeloinneista. Tällaisen järjestelmän asennus ei ole luvanvaraista työtä ja niitä saa asentaa käytännössä kuka tahansa. Huomioon otettavaa on kuitenkin, että mm. väärät tuotteet ja kaapelit saattavat aiheuttaa epäluotettavan toiminnan lisäksi pahojakin vaaran paikkoja. Pahimmillaan väärät kaapelikoot ja asennustavat voivat johtaa jopa palovaaraan. Mitä monipuolisempaa järjestelmää tehdään, sitä suurempaa tietämystä se myös vaatii. Silloin on järkevintä kääntyä ammattilaisen puoleen. Lisäksi on hyvä muistaa, että 230 V asennukset ovat aina luvanvaraisia, myös mökillä.

Oikeanlainen järjestelmä

Järjestelmän suunnittelu ja valinta tehdään sen mukaan, miten sähköä mökillä käytetään ja miten paljon tarvitaan. Perinteiseen kesäaikaiseen mökkeilyyn riittää yksinkertainen järjestelmä. Jos taas mökillä viihdytään pidempiäkin aikoja, voidaan järjestelmän kokoa kasvattaa.
Keittiöön saat mukavuuksia kevyimmillään ns. matkakäyttöisillä kodinkoneilla. Ne riittävät, jos jääkaapin ei tarvitse olla iso, eikä kahvia tarvitse keittää kerralla isoa määrää. Sähkön saat niihin suoraan aurinkopaneeleihin liitetystä akusta virransäätimen kautta. Järjestelmään voidaan helposti liittää myös invertteri, mikä muuttaa akkujännitteen verkkojännitteeksi. Tällöin saat mökin jo esimerkiksi imuroitua aina lähtiessä. Pienestä invertteristä riittää sähköä myös esimerkiksi läppärin lataamiseen.
Jos mökillä viihdytään paljon, ja välillä isommallakin porukalla, on järkevää valita tehokkaampi invertteri ja vielä sellainen, mihin on integroituna aggregaatin liitäntämahdollisuus. Tällaisella pärjäätte kovemmassakin käytössä myös silloin, kun auringon valo on vähäistä.
Laajennus- ja toteutusmahdollisuudet aurinkosähköjärjestelmissä ovat täysin rajattomat. Auringosta saadaan sähköä juuri sinne missä sitä tarvitaan, ja juuri niin paljon kun sitä tarvitaan!

Lisää tietoa kesäasuntojen aurinkosähköjärjestelmistä: https://ecoleino.fi/tuote-osasto/aurinkovoimala/irti-verkosta/
Haluatko lisää tietoa aurinkosähköjärjestelmistä sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme

Jussi Leino
Toimitusjohtaja
EcoLeino Oy